Latest News

Proizvodni pogon upotpunjuju alati, instrumenti, strojevi i softverski sustavi koji značajno ubrzavaju radne procese

Pokraj tehničke zaštite, laboratorija za ispitivanje, mjerenje i analizu električnih instalacija, te izgradnje i održavanja telekomunikacijskih mreža, comcross croatia je u asortiman svojih usluga nedavno uvrstio i proizvodnju elektroormara. Za to je zaslužan novi proizvodni pogon koji je opremljen rješenjima najviše tehnološke razine i energetske učinkovitosti. Kako izgleda proizvodni proces, koja je oprema sufinancirana kroz projekt Comcross – proizvodni pogon, te koliko je sve ubrzano u odnosu na manualnu obradu svake komponente, opisuje Ivan Jakšić, voditelj proizvodnje u tvrtki comcross croatia.
Projektiranje, 3D modeli, obrada i montaža

Počinjemo projektiranjem prema željama klijenata, nakon čega slijedi izrada 3D modela, CNC mehanička obrada kućišta i temeljne ploče, kako bi se stvorio prostor za kabelske uvodnice, tipkala i senzore. Potom se kreće na automatizirano i precizno rezanje svih potrebnih elemenata, uz postavljanje elektroormara na ergonomske nosače u procesu predmontaže. Sve to čini uvodni dio procesa u našem proizvodnom pogonu, gdje se onda ugrađuju DIN šine, kabelske kanalice i ostala oprema, dok nakon pripreme za ožičenje slijedi spajanje svih elemenata uz pomoć 3D softvera – otkriva elektroinženjer Jakšić, naglašavajući kako je sam kapacitet proizvodnje znatno povećan implementacijom prvoklasne opreme, koja omogućava uštedu vremena od prosječno 42 posto po projektu, u odnosu na manualni način proizvodnje.
Certificirana ispitivanja kao znak kvalitete

Sve zaokružuje testiranje funkcionalnosti i sigurnosti, gdje se nakon ispitivanja instalirane opreme prema ISO normama izrađuje završna dokumentacija, koja zajedno s finalnim proizvodom odlazi kod klijenata. Naime, testiranje podrazumijeva ispitivanje kvalitete električne mreže, ispitivanje instalacija i izolacije kablova, te ispitivanje pomoću termovizijskih kamera. Sva ispitivanja koja provodimo certificirana su i stoga garantiraju kvalitetu usluge i izvrsnost krajnjeg proizvoda – naglašava Ivan Jakšić, otkrivajući i koja je sve oprema nabavljena za proizvodni pogon prema principima Industrije 4.0.

Tako se obradni centar sastoji od montažnih stolova za obradu, ožičenje elektroormara, mobilne stanice za obradu sabirnica, strojeva za automatsko rezanje vodiča na zadanu duljinu, strojeva za skidanje izolacije, radne stanice za ožičenje, te centra za obradu montažnih ploča, vrata i kućišta. Pokraj toga, nabavljen je i fiksni i prijenosni printer za označavanje, komplet manjih komada opreme i specijaliziranog alata za radionicu, set instrumenata za mjerenje instalacija, uređaji i instrumenti za ispitivanje kabela i žica, EPLAN softverska rješenja za planiranje i projektiranje, te računalna oprema za procese planiranja proizvodnog procesa, dizajniranje elektrokomunikacijskih ormara, kao i praćenje i analizu procesa.


Projekt je sufinancirala Europska unija iz instrumenta za Pomoć za oporavak za koheziju i europska područja “REACT-EU”. Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost tvrtke comcross croatia d.o.o. za projektiranje, izvođenje i održavanje tehničkih sustava.